Haber Dosemealti

Döşemealtı’nda Arsada Tarihi Eser Bulundu

Döşemealtı’nda Arsada Tarihi Eser Bulundu
Haber 602 Kez Okunmuş
02 Nisan 2022 - 2:13

Döşemealtı’nın Düzlerçamı Mahallesi’nde  sokak arasında ve yola bitişik bir arsada Roma dönemine ait mezarlık bulundu. İki metrelik dev lahit parçasından yola çıkan kazı ekibi 1 ay içerisinde 3 lahit ve bir de anıt mezar buldu.

Döşemealtı ilçesi Düzlerçamı Mahallesi’nde ismi açıklanmayan bir kişiye ait 400 metrekarelik arsada Roma dönemine ait mezarlık bulundu.

Üzeri bitki örtüsü ve toprakla kaplı 2 metre uzunluğunda 1 metre genişliğindeki taşın bir kısmının görünmesi üzerine arsa sahibi Antalya Müze Müdürlüğü yetkililerine bilgi verdi.

Alanda yapılan incelemeler sonucunda arkeolojik kazı başlatıldı. Yaklaşık 1 aydır süren kazı çalışmaları sonunda 3 farklı lahit ve bir anıt mezar gün yüzüne çıkarıldı.

Milattan sonra 2 veya 3’üncü yüzyıla ait olduğu değerlendirilen mezarlık alanında çalışmalar titizlikle sürüyor. Antalya Müze Müdürlüğü yetkilileri ortaya çıkarılan tarihi kalıntıları tek tek inceleyerek üzerlerindeki kabartmaları raporluyor.

Alandaki kazı çalışmalarında görevli Antalya Müze Müdürlüğü sanat tarihi uzmanı Serkan Turan, sondaj çalışmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle kurtarma kazısının yapıldığını söyledi.

Podyumlu mezarların ortaya çıkarıldığını da anlatan Turan, “M.S. 2 veya 3’üncü yüzyıla ait olduğunu düşünüyoruz. Büyükçe bir taşla yola çıkıldı. Büyük ölçüde toprak altındaydı. Lahit parçalarının altını kazıyla açınca podyumlu mezarlar ortaya çıktı” dedi.

 Kazı çalışmalarının bir süre daha devam edeceği ve alanın 1’inci derece SİT alanı ilan edildiği öğrenildi.(DHA)

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

dorokolomontodurunkibelekşisoryollaki tamaharoşi mikoloji fataaamilrok vilork morokarşzorfali porraki şıllitorriki pulliji filletulpu lullu