Haber Dosemealti

Yörüklerin Milli Oyunu: Çellik-Çomak

Yörüklerin Milli Oyunu: Çellik-Çomak
Haber 575 Kez Okunmuş
20 Ağustos 2022 - 0:46

Yörük geleneğinin yüzyıllardır  özü bozulmadan süre gelen milli oyunu  Çellik-Çomak(Met-Değnek)günümüzde de yaylaların en önemli sosyal faaliyetlerinden biri. Tıpkı Yazları Söbüce Yaylası’nda konaklayan Yeni Osmanlı Yörüklerinin yediden yetmişe her kesiminin hala büyük bir keyifle oynadığı gibi.

Kışın yerleşik yaşam alanlarında hayatını sürdüren Yörükler Mayıs Ayı’nın gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte hayvanları olanlar hayvanlarını serin yerlerde otlatmak, olmayanlar da yazın sahil kesimdeki kavurucu sıcağından kaçmak için yaylalara çıkarlar

Yaz boyunca yaylada yaşayan Yörüklerin de kendilerince yüzyıllardır süre gelen sosyal yaşam etkinlikleri ve faaliyetleri vardır. Zira yaylalar yalnızca hayvanları otlatmak ya da serin havada vakit geçirmek için bir yaşam alanı değil bunun yanında hayatı keyifli hale getirmek için etkinliklerin de düzenlediği yerlerdir

İşte bu sosyal faaliyetlerden biri de Yörük Kültürünün yüzyıllardır süre gelen ve özünü hala kaybetmeyen Çellik-Çomak oyunudur. Bölgesel olarak Met-Değnek diye de adlandırılan bu oyunun argümanları Yaklaşık 1 metre uzunluğundaki Çomak ya da Değnek adı verilen ince bir sopa  ve 30 cm uzunluğundaki Çellik ya da met adı verilen küçük bir dal parçasıdır.

Yörük denince ilk akla gelen ve yediden yetmişe herkesin oynadığı bu oyun Söbüce yaylası yaşayanı Yeni Osmanlı Yörükleri’nde yerini hala koruyor. Yumruk, El, Uç, Abıç, Bel, Taş, Dik, Çukur ve Pata olmak üzere dokuz aşamadan oluşan oyunda pata ile birlikte turu tamamlayan takım diğer takıma Kama adı verilen ceza puanı yazdırır.

Atan (Avlatan)ve karşılayan (avlanan) olmak üzere iki takımdan oluşan bu oyunda başlangıç noktasındaki taşı bekleyen atan takımın amacı meti yani çelliği en uzağa atarak rakip takımın taşı vurmasını engellemektir. Karşılayan takımın amacı ise çellik ile taşı vurmak ya da çelliği bir değnek boyundan daha az mesafede taşa yakın düşürmektir. Eğer karşılayan takım taşı vurursa atan takımın oyuncusu değişir. Atan takımdan bütün oyuncular bitince bu kez takımlar yer değiştirir.

Oyunda Çellik taşa bir değnek boyundan uzak düşmüşse değnek ölçü birimi esas alınarak taşa kadar birer değnek boyu sayılır.1’den 10’a kadar sayılır. Ancak dokuzdan sonra 10 değil Dıkız denir. Her dıkız bir sonraki oyuna geçme anlamı taşır.

Bütün aşamaları tamamlayan takım son oyundan sonra metin düştüğü yer ile taşın arasını sayar. Yaptığı sayı rakamı kadar ceza puanı Kama adıyla karşılayan takıma yazılır.

İşte Yörük kültürünün yaylalardaki günlük yaşantısının en önemli aktivitesi Dıkızlı, Abıçlı, Kama’lı Çellik Çomak yani Met Değnek oyunu bugünde yaylalardaki popülaritesini her yaş arasında korumakta. Tıpkı geçtiğimiz hafta sonu şenlik havasında bu oyunu oynayan Söbüce  yaylası sakini Yeni Osmanlı Yörükleri gibi..

PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
Hava durumu
-
-
-
Nem Oranı: -
Basınç: -
Rüzgar Hızı: -
Rüzgar Yönü: -

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

dorokolomontodurunkibelekşisoryollaki tamaharoşi mikoloji fataaamilrok vilork morokarşzorfali porraki şıllitorriki pulliji filletulpu lullu